Preskoči na vsebino

BILANCA: Fantastičnih prvih 10 let potovanj po svetu

Vse se je začelo daljnega leta 2010, ko sem poleti praznovala okroglo tridesetko in mi je prijatelj rekel: “Andreja, ti si taka frajerka. Ti moraš po svetu. Pojdi z rukzakom na Tajsko. Kupi letalsko karto, Lonely Planet, rukzak in pojdi za nosom.” Kako debelo sem ga gledala. In tako se je vse skupaj začelo. Čeprav nisem nikoli do takrat slišala za Lonely Planet, niti nisem vedela, kje je Tajska na zemljevidu, niti nisem nikoli videla “backpacka”, sem točno to naredila. Na en list papirja sem si zapisala njegove nasvete in šla v akcijo. Na Tajsko sem odpotovala sama in se imela fantastično. Konec istega leta sem spoznala še Matjaža in minilo je že natančno 10 let od mojega prvega potovanja po svetu.

DSC02584

LETO 2011 – Tajska, Pariz, Copenhagen, Bruselj, Benetke

Moje prvo samostojno potovanje z nahrbtnikom v svet. Zdi se, kot bi bila včeraj na poti. Nekaj začetnih težav z zamudo letala in izgubljene prtljage sem uspešno premagala. Zaradi teh razlogov, sem tudi morala obrniti prvotni načrt potovanja. Tako sem najprej ostala v Bangkoku nekaj dni in si ogledala zgodovinsko Ayuthayo, nato pa jo švignila na rajski otok Koh Tao. Od tam naprej na otok Koh Phi Phi in zelo na kratko na zabavo na Phuket. Za konec sem odletela na sever v Chiang Mai ter ponovno v Bangkoku zaključila s 24-dnevnim potovanjem. Potovanje mi je prineslo povsem nov življenjski stil, ki je podrejen potovanjem.

Seveda sem čez leto tudi veliko službeno potovala po Evropi. Ni bilo vedno veliko časa, a vseeno dovolj, da sem si lahko ogledala lepe evropske prestolnice (Pariz, Bruselj, Copenhagen). Decembra sva z Matjažem že skupaj obiskala prekrasne Benetke.

LETO 2012 – Filipini, Bavarska, Budimpešta, London

Februarja sem zopet poletela proti Aziji. Tokrat že v najboljši družbi. Filipini so bili najino prvo potovanje. Potovala sva kar 25 dni in je bila za naju kar velika preizkušnja. Filipini so pravi vulkanski raj v Aziji in za vedno ostanejo v srcu. Neprecenljivi trenutki na rajskih plažah, ki nudijo poležavanje pod palmovo krošnjo ter kopanje v toplem in mirnem oceanu. Ponudbo seveda popestri še okusna, predvsem morska, lokalna hrana in neprecenljiv okus manga. Neskončna riževa polja, skromni domovi, čokoladni hribčki, kokosovo mleko, banane in ananas, najlepši vulkani, vulkanske črne samotne plaže, vsakodnevni nalivi in visoka vlaga opisujejo Filipine. Zloglasna Manila z 12 milijoni prebivalcev se izkaže za prav prijetno prestolnico.

Maja sva se odpravila v Nemčijo na Bavarsko, kjer sva si ogledala grad Neuschwanstein, bavarsko prestolnico München in koncentracijsko taborišče Dachau. Junija je sledil podaljšani vikend v Budimpešti na Madžarskem. Septembra pa sem službeno odpotovala še v London, ki sem si ga ogledala v popoldnevih po končani konferenci.

DSC_1236

DSC05694


LETO 2013 – Šrilanka, Toskana, Madeira & Lizbona

Še tretjič zapored sva odpotovala februarja v Azijo. Čeprav imamo vsi občutek, da so si azijske države izjemno podobne, vam odkrito povem, da so si popolnoma vse zelo različne. Takrat sva imela občutek, da bo vse enako, a je bilo vse drugače. Šrilanka je veliko bližje Indiji in se seveda močno pozna njen vpliv. Potovanje po Šrilanki je prineslo polno presenečenj na sami poti. Zaradi velike službene zasedenosti, pred odhodom ni bilo nič časa za pripravo, zato sva imela celotno potovanje zelo spontano. Prav zaradi tega, sva se enkrat morala tudi vračati nazaj po isti poti, ker sva šele pozneje ugotovila, da sva izpustila ogled sinjih kitov. A nič zato. Šrilanka je ponudila precej več kot sva pričakovala. Prvič sva tako plula med mangrovami, iguani so nama vsakodnevno prečkali pot, obiskala želvjo farmo, dan preživela z največjimi kiti na svetu, obiskala safari ter se naužila lepot gričevnatih pokrajin, posajenih s čajevcem. Ko k temu dodam še razvajanje na rajskih plažah ter odlično hrano, potem lahko Šrilanko opišem za rajsko popotniško destinacijo.

c5b7b-20130201_srilanka1124

Maja sva se odpravila v italijansko Toskano. Obiskala sva Firence, Piso in Sieno ter seveda še vsa manjša toskanska mesta. Razvajala sva se ob italijanski kulinariki. Julija sva si privoščila počitnice na Madeiri. Sploh ne vem, kje sva našla na zemljevidu to prečudovito portugalsko otočje, a bilo je res prekrasno. Ogledala sva tudi tudi čudovito Lizbono.

DSC_4073
90528-dsc_5420

825e6-dsc_5540


LETO 2014 – Kostarika, Neapelj, Praga, Japonska in Sardinija

Matjaž je prekinil verigo potovanj v Azijo in izbral Kostariko. Nisva se prav nič pripravljala na potovanje. Šla sva za nosom. Malo na vzhodno obalo, malo na zahodno. Prvo potovanje v Srednjo Ameriko je prineslo mnogo novih doživetij, spoznanj, zanimivosti in predvsem razvajanja na rajskih plažah. Kostarika je pravo kraljestvo živalskega in rastlinskega sveta. Biser Srednje Amerike naju je popolnoma navdušil in zagotovo se bova vrnila, saj ima mnogo še za pokazati. Naslednjič z najetim avtomobilom in predvsem še južni del. Še danes se mi sline cedijo po paradižnikovi juhici z avokadom in sirom. Njami…

Maja sva si na hitro ogledala italijanski Neapelj, junija sva preživela podaljšani vikend v češki prestolnici – Pragi.

Septembra pa sva odpotovala na daljni vzhod in si v 15-ih dneh dodobra ogledala Japonsko, ki naju je popolnoma navdušila. Dežela prijaznih ljudi, gejš in samurajev. Potovanje s hitrimi vlaki, ki peljejo do 320 km/h, je prav posebno doživetje. Točnost, urejenost, spoštovanje narave in sočloveka so vrline Japoncev. Veličastni budistični in šintuistični templji imajo bogato zgodovino ter prekrasno arhitekturo. Nepozabni in predvsem zdravi kulinarični užitki polepšajo vsak dan na poti. Dih jemajoči so japonski vrtovi, v katerih se z vso svojo lepoto bohotijo tudi 300 let stara drevesa. V sproščujočih kopelih s termalno vodo lahko razvajate telo in duha. Bonsaji, makaki opice, vulkan Fuji, velemesta Tokyo in Osaka, spominski park Hiroshima – vse to in še veliko več je Japonska. Domov sva prišla drugačni osebi.

Japonska (139)

d3897-japonska2b2833429

Med krompirjevimi počitnicami sva skočila še na Sardinijo. Dobra hrana, lepe plaže, čudovita stara mesta in prekrasna Neptunova jama.

LETO 2015 – Uganda in Zanzibar, Islandija in Turčija

Čas je bil za nov kontinent. Izbrala sva Afriko in potovanje v lastni režiji v Ugando. Ko sedaj pogledam nazaj, sva bila neverjetno pogumna. Prvi samostojen roadtrip na drugem kontinentu. Ne, ni bilo od muh in danes verjetno tega ne bi ponovila. Za nameček je v Afriki divjala ebola (sicer ne v tem delu, a vseeno) in februarja v Ugandi ni bilo več kot nekaj turistov. Bilo je drugače, strašljivo divje in prazno, a videla sva gorile v njihovem naravnem okolju ter seveda večkrat doživela pravi divji afriški safari. Neponovljivo! Za konec sva odletela še na Zanzibar, kjer sva si privoščila nekajdnevni oddih ob turkizni plaži.

Aprila sva se odpravila na potovanje po Islandiji. Oh, kako nora pokrajina. Islandija se je v mesecu aprilu pokazala kot izredno lepa, a hkrati zelo hudomušna. Vreme se je spreminjalo iz minute v minuto, a kljub temu je pokrajina risala nepozabne silhuete. Prvi najin severni sij, islandski konji, divji severni jeleni, tjuljnji, ledeniki, črna ledena plaža, gejzirji in izbruhi geotermalne vode, mogočni vrelci, namakanje v kopališču z geotermalno vodo polno silike, vulkani in kraterji ter nešteto vrst ptičev, ki se hranijo na poljih in v lagunah. Osamljeni zahodni del države s fjordi, južna črna obala s klifi, mogočni slapovi ter vrhovi odeti v led in sneg. Pobočja pokrita s strnjeno lavo in mahom jemljejo dih. Zaradi lege dneva kar ni in ni konec.

Kakšno popotniško leto je bilo leto 2016. Komaj sva dohajala vse popotniške načrte, destinacije in pakirala kovčke. Najprej sva se vrnila po nekaj letih v Azijo na dolgo potovanje po Vietnamu, Kambodži in seveda še v Bangkok. Najino četrto azijsko potovanje, ki je bilo ponovno popolnoma drugačno. V Kambodži sva si ogledala le Angkor Wat, ki je še dandanes pravo čudo sveta. Nato pa prepotovala cel Vietnam od juga do severa. Prečudovito potovanje, precej zgodovinsko obarvano, lepa narava, riževa polja, odlična hrana, lepe plaže. Drugače in neponovljivo. 

Vietnam in Kambodza 2016 (715)

Vietnam in Kambodza 2016 (1829)

Vietnam in Kambodza 2016 (2345)

Maja sva se odpravila v Hallstatt in Salzburg na krajše potovanje, nato pa še avgusta ponovno v München. Na poti sva se ustavila na Orlovem gnezdu, nazaj grede pa še v posebni ledeni jami Eisriesenwelt.

DSC_5075

d6b17-dsc_0489

Septembra sva se drugič odpravila na potovanje v Afriko. Tokrat na nepozabni roadtrip po Namibiji, Bocvani in do Viktorijinih slapov v Zimbabve. To je bilo zagotovo eno od najinih najljubših potovanj do sedaj in je neponovljivo. Namibija in Bocvana sta destinaciji v Afriki, ki se morata znajti na seznamu vsakega popotnika. 17-dnevno potovanje z najetim mini kamperjem sva začela v glavnem mestu Namibije, nato pa naju je 5.000 kilometerska pot vodila skozi najstarejšo puščavo na svetu, divje osamelce, množice živali v nacionalnih parkih Etosha in Chobe. Iz zraka sva si ogledala Viktorijine slapove ter živali v delti Okavanga. Ogromna posušena slana jezera naju niso pustila ravnodušna. Najbolje pa je bilo zagotovo kampiranje pod zvezdami ob ognju in popolni tišini. Zjutraj in zvečer sva vpijala sončne vzhode in zahode. Naju sta deželi dobesedno očarali in že imava začrtano naslednjo pot v ta del sveta.

namibija-in-bocvana-2016-2121

namibija-in-bocvana-2016-333

namibija-in-bocvana-2016-2932

Komaj sva prišla domov, že sva ponovno odpotovala v Azijo. Dopusta sva imela le še za 11-dnevno potovanje v Singapur in naprej na indonezijski otok Bali ter sosednji rajski otok Gili Air. Potovanje je bilo sicer krajše, a toliko slajše, saj sva pretežno počivala in se razvajala na lepih plažah ter srkala sveže stisnjen mangov sok. Krompirjeve počitnice sva začela v razvitem Singapurju, nato pa odletela na indonezijski Bali. Na Baliju sva se namestila v Ubudu in raziskala njegovo okolico. Z Balija sva se nato s hitrim čolnom popeljala še do rajskega otoka Gili Air, kjer sva preživela štiri dni. S čolnom sva se vrnila na Bali, poletela v Singapur in nazaj proti domu. Doživela sva mega sijoči Singapur, prekrasne riževe terase na Baliju, lepe peščene plaže ob toplem morju, polnem živopisanih ribic in idilične sončne zahode. Kot že običajno pa sva potovanje začinila z naravnost odlično hrano.

dsc_4622

dsc_5162

img_9850


LETO 2017 – Argentina, Čile in Bolivija, Malezija in Sumatra, Dubaj, Abu Dhabi in Oman

Daljše potovanje v Argentino, Čile in Bolivijo sva si res dolgo želela in ga kar nekaj let prestavljala. Visoke cene in slabe letalske povezave iz Evrope so bile največji razlog. V letu 2017 se enostavno nisva mogla več upreti skušnjavi. V 24-ih dneh sva želela videti čim več, zato je bilo potovanje pripravljeno predvsem na podlagi (dokaj ugodnih) cen notranjih letov. Uspelo mi je sestaviti potovanje, na katerem sva si ogledala najlepše kotičke ter se v naravi družila z mnogimi živalskimi vrstami. Hribovita Patagonija, čudoviti ledenik Perito Moreno, cesarski in magelanovi pingvini, lame, alpake, gvanake, nezemeljska planota Altiplano, barvni hribčki, divji slapovi Iguazu, ogromni kaktusi, vinogradi, Santiago in Buenos Aires. Vsak dan potovanja je bil nepozaben in res čudovit. Še dandanes ga uvrščam med najinih top 5 potovanj.

Argentina, Cile in Bolivija 2017 (1169)

Že maja sva odpotovala na toplo nazaj v Azijo. Tokrat sva potovala po Maleziji in na sosednji otok Sumatra (Indonezija). 18-dnevno potovanje je bilo nekaj nepozabnega. V Malezijo sva hotela potovati že pred leti, a naju je iskreno takrat odvrnila kultura. Neupravičeni izmišljeni predsodki. Tokrat sva si želela predvsem na otočje Perhentian za nekaj dni med tropske ribe v rajsko morje. Ker ne moreva ostati na enem mestu, sva si ogledala še nekaj zanimivih krajev v bližini. V Maleziji sta naju navdušila zgodovinsko mesto George Town in bleščeči Kuala Lumpur. Za nekaj dni sva poletela tudi na sosednji indonezijski otok Sumatro in se odpravila na treking za orangutani v Bukit Lawangu ter občudovala izjemne lesene ladijske hiše plemena Batak na otoku Samosir sredi jezera Toba. Na svetu je še ogromno krajev, ki jih želiva obiskati, a zagotovo bo Malezija ena tistih držav, kamor se bova vračala znova in znova. Zaradi prekrasnih plaž, čistega morja, izvrstne hrane in prijaznih ljudi. Povsem nepričakovano.

turtle 1

Za 11-dnevno potovanje po Omanu, Dubaju in Abu Dhabiju (ZAE) sva si izbrala obdobje krompirjevih počitnic. Takrat se v tem delu sveta začne zima, kar pomeni, da so temperature zraka čez dan znosne (okrog 30 st. Celzija). Sicer je v teh krajih zelo neprijetno potovati, saj temperature podnevi sežejo tudi čez 40 st. C. V kolikor si želite raziskovati arabski svet in doživeti njihovo kulturo je izbor destinacije več kot odličen. Obe državi sta namreč zelo razviti, napredni in predvsem zelo varni tudi za družine z zelo majhnimi otroki. Ljudje so neverjetno prijazni, ustrežljivi, razgledani in dobrodušni. Kljub ortodoksni muslimanski in kulturi in tradiciji zakrivanja žensk v javnosti, se kot ženska niti v enem trenutku nisem počutila slabo. Še več – zelo prijetno. Na vsakem koraku.


LETO 2018 – Avstralija in zahodni nacionalni parki ZDA

Potovanje v Avstralijo sva imela na seznamu želja več let. A vsakič, ko sva se želela tja odpraviti, nisva našla pravega razloga, ker sva vedno gledala vzhodno obalo. Pred dvema letoma povsem slučajno preberem nekaj namigov za potovanje po centralni in zahodni Avstraliji. Šele takrat me je prevzela. Divjina, neokrnjena narava, avanturizem, drugačnost, živalski svet, puščava. Odločila sva se za povsem drugačno potovanje po Avstraliji. Najem Toyote Hilux s štirikolesnim pogonom z nadgradnjo avtodoma, ki je postala najin avto, kuhinja in spalnica za 21 dni. Na celotni poti od Adelaida do Yulare in naprej za zahod po Great Central Road na polotok Exmouth ter nato proti jugu do Pertha sva prevozila 8.003 km. Uživala sva v tišini, prostranosti, neposeljenosti te divje celine, ki je tam daleč stran sredi oceana. Takšna Avstralija nama je bila všečna. Prav sva se odločila in še danes velja za TOP 5 najinih potovanj.

Za potovanje po zahodnih nacionalnih parkih ZDA sva se odločala kar nekaj let. Mnogi izkušeni popotniki so nama pripovedovali, da je to ena od najlepših destinacij sveta, čeprav so prepotovali že res veliko držav. Kljub temu sva se kar dolgo upirala, ker nama ZDA niso najbolj priljubljene. Po sedmih letih skupnih potovanj sva potegnila črto in se odločila za prvi obisk ZDA. Potovala sva 19 dni z najetim avtomobilom in obiskala kar 11 nacionalnih parkov na 7.000 km dolgi poti. Začela in končala sva v slovitem San Franciscu, potem pa naju je pot vodila skozi najlepše nacionalne in državne parke ter kanjone – Yosemite, Sequioa, Kings Canyon, Death Valley, Zion, Bryce, Grand Canyon, Lower in Upper Antelope Canyon, Monument Valley, Arches, Canyonlands, Grand Teton in za konec še v najstarejši park na svetu, eden in edini Yellowstone. Bilo je res nepozabno in čudovito potovanje, polno novih doživetij, predvsem pa nepozabnih kulis lepe narave.


LETO 2019 – Mehika in Belize, Maldivi, Rim in Vatikan, Balkan Trip

Že večkrat sem v prešnjih zapisih omenila, da je bilo najino zadnje 26-dnevno potovanje po Mehiki (predvsem polotok Jukatan) in v Belizeju nepozabno in polno neprecenljivih doživetij. Ko k temu prištejem še izjemna kulinarična razvajanja predvsem v Mehiki, potem je to lahko samo še toliko bolje. Imela sva fantastično letalsko povezavo iz Benetk v Cancun, nato pa z izposojenim avtomobilom prevozila kar 3.270 km. Vzhodna mehiška obala je sicer malce razočarala, zaradi velike količine morske trave, a zato sva toliko bolj uživala na otoku Holbox in v Celestunu na plaži. Ogledala sva si vsa majevska mesta z veličastnimi piramidami. Obalni Tulum, skrivnostna Coba, edinstvena Chitchen Itza, neverjetni Uxmal, skrivnostni Palenque, džungelski Calacmul in nepozaben gvatemalski Tikal. Skoraj vsak dan sva se kopala – bodisi v cenotah, bodisi v čudovitem morju. Cenote so čudovite in vsaka zase je posebna. Četudi jih vidiš že res veliko, ti vsaka vzame dih. Kopanje v bazenih teh podzemnih jam pa je resnično osvežujoče in mistično. Obiskala sva tudi nacionalna parka Rios Lagartos in Ria Celestun. Vožnja med mangrovami, roza flamingi in ostalimi raznovrstnimi ptiči je bila res nepozabna. V Belizeju sva uživala predvsem ob obali Caye Caulkerja in seveda ob pogledu na slovito Blue Hole s ptičje perspektive. Uresničile so se mi sanje iz otroštva. Čudovito potovanje!

Maldivi so sicer bili na najinem potovalnem seznamu, a sva čakala na pravi trenutek. Po osmih letih napornih potovanj sva se tokrat končno odločila za počitnice. Prišle so v pravem trenutku, saj sva bila že precej utrujena tako od dela kot tudi od raznih precej napornih “roadtripov”, ki sva jih naredila v zadnjih letih. Krajše 13-dnevne počitnice sva si tako privoščila sredi meseca junija, ko je na Maldivih nizka sezona. To sem naredila namenoma, da bi imela manj gneče in tistih ta pravih turistov. Seveda sem bila vnaprej pripravljena na dež in slabo vreme. A na Maldivih je tako in tako ves čas toplo, tako da malce dežja niti ne škodi. In to se je na koncu potovanja izkazalo kot najboljšo odločitev, saj sva imela samo eno popoldne res dež, sicer pa zelo lepo vreme vse dni. Na enem otoku bi zelo težko zdržala 12 dni, zato sem izbrala 3 različne otoke in obiskala sva 2 resorta ter bila na dveh enodnevnih izletih. Tako se nama je tudi na Maldivih res veliko dogajalo in nama niti za trenutek ni bilo dolgčas. Predvsem pa sva po 7 ur na dan preživela v čistem in toplem turkiznem morju na divjih rajskih plažah, kar je seveda bistvo obiska rajskih otokov. Na celem potovanju sva tudi odlično jedla in spala, tako da sva bila izjemno vesela. Brez dobre hrane ni lepega potovanja. Podvodni svet mi je ostal neodrit, ker sem tokrat uživala večinoma v pogledih na prazne rajske plaže. Zagotovo pa bodo Maldivi postali najina popotniška stalnica, a vedno z drugimi otoki, ki so še divji in neraziskani ter svetlobna leta oddaljeni od množičnega (resort) turizma. Doživela sva neprecenljive počitnice v raju.

V Evropi je kar nekaj prestolnic, ki jih je enostavno potrebno videti in doživeti. In Rim je zagotovo ena izmed tistih, ki je še manjkala na mojem seznamu obiskanih metropol. Večno mesto se nama je izmikalo leta in leta, ko nisva našla dopusta in prostih dni v koledarju. Letos je bil podaljšani praznični vikend v avgustu z enim prostim dnevom kot nalašč za ta kratek štiridnevni obisk Rima in seveda hkrati tudi Vatikana. V Rim sem si želela predvsem zaradi nezabrisanega prepleta zgodovine in sedanjosti. Mnoga leta sem sanjala pogled na Kolosej, si zamišljala trg v Vatikanu in želela vstopiti v Sikstinsko kapelo. Seveda pa je Italija tudi vedno najina prva kulinarična izbira, kar seveda še dodatno popestri potovanje. Bilo je res lepo!

Najino tretje dolgo potovanje ni bilo v prvotnem popotniškem načrtu. Nekaj več dopusta je prispevalo k hitri odločitvi, da se podava od doma z avtomobilom na eno daljše potovanje po Balkanu. Želela sva si predvsem morja, sonca, dobre hrane in prijaznih ljudi. Hkrati pa skupaj sploh še nisva bila na daljšem potovanju z najinim avtomobilom in sva si tega prav želela. Večino potovanja sva preživela na celinski Grčiji, kjer še nihče od naju ni nikoli potoval. Seveda sva na dolgi poti do tja in nazaj izbrala nekaj postankov. Na 23-dnevnem potovanju po Balkanu sva prevozila kar 5.500 km, spala v 16 različnih hotelih in si ogledala kar 11 UNESCO-vih kulturnih in naravnih znamenitosti. Najbolj naju je na potovanju navdušil preplet zgodovinskih ogledov in kopanja v čudovitem turkiznem morju, ki se v Grčiji septembra ogreje na neverjetnih 29 st. Celzija. Če potovanje spremlja odlična kulinarika, pa sva tako in tako v sedmih nebesih. In grška kulinarika vas zagotovo nikoli ne bo razočarala. Priporočam!


LETO 2020 – Myanmar (Burma) in Bangkok, italijanski Dolomiti, avstrijska Tirolska in Zugspitze, Bol na Braču

Ko še nihče ni slutil, kaj prinaša novo desetletje, sva se odpravila ponovno na daljše potovanje v Azijo. Po skoraj treh letih potovanj na drugih kontinentih, sva si ponovno zaželela Azije. Ker sva že potovala po Tajski, Filipinih, Vietnamu, Kambodži, Maleziji in Indoneziji, nama je praktično v tem delu sveta ostal na seznamu le še Myanmar (Burma). Potovanje je postreglo z mnogimi novimi doživetji, predvsem pa sva si tudi odpočila, saj sva kar 6 dni preživela na še zelo neobljudeni in lepi peščeni plaži. Na 23-dnevnem potovanju sva prevozila veliko milj z letali, kar precej kilometrov tudi po tleh, spala v osmih različnih hotelih in prvič poletela z balonom. Kljub turističnemu razcvetu v zadnjih letih, Myanmar še vedno ponuja dovolj pristno in nerazvito popotniško destinacijo. Myanmar nama je bil zelo všeč, zato sva doživela še eno fantastično potovanje začinjeno z dobro hrano in obkrožena z zelo prijaznimi ljudmi.

Maja sva imela planirano in plačano 14-dnevno potovanje na Sejšele. Seveda so se sanje o potovanjih razblinile že konec aprila, premaknila sem Sejšele na september, a tudi to je bila na koncu le iluzija. Konec julija sva si privoščila nekaj dni v italijanskih Dolomitih. Bilo je prazno, kot verjetno ne že desetletja. Praktično sva bila v hotelu sama in tudi na najbolj priljubljenih pohodniških poteh. Bizarno do konca!

Ker nisva imela več dopusta v enem kosu, sva kar trikrat obiskala po 5 dni otok Bol na Braču, kjer sem bila nazadnje poleti leta 2011. Enkrat sva celo poizkušala z Baško vodo, a jo hitro zapustila in spet pristala na čudovitem Bolu.

Uspel nama je še en podaljšani vikend konec julija, ki sva ga preživela na avstrijskem Tirolskem in v Nemčiji. Ogledala sva si ogromen jez Kölnbrein in impresivne Krimmlske slapove v Visokih turah. Odpravila sva se tudi v hribe do znane koče Olpererhutte ter znamenite lojtrce. Nato pa nadaljevala do najvišjega nemškega vrha – Zügspitze in se sprehodila ob čudovitem jezeru Eibsee.


DRUGO DESETLETJE?

Na potovanjih sva preživela kar 450 dni – leto dni in 3 mesece. Skupaj sva na šestih celinah zbrala 21 (+1) daljših potovanj in 13 krajših nekajdnevnih. Bila sva skupaj v več kot 44-ih različnih državah. Fantastičnih 10 let, ki jih ne bi zamenjala za nič na svetu. Le kaj bo prineslo “novo, popolnoma drugačno desetletje“? Držim pesti, da se kmalu vrnemo na stare tire! Svet je lep.

8 Comments »

  1. Super, res! Rada berem in zbiram pogum za potovanja v lastni režiji:)
    Sicer tudi potujeva zadnjih 10 let, videla sva 15 držav. in seveda tudi upava, da bo kmalu spet mogoče pobegniti v svet.
    Vse dobro vama želim!

  2. Oj, super vama je ratalo teh 10 let. 😍 Svet je res lep 💚 🌍 💙 in tudi jaz vrjamem, da bomo še potovali. Se že veselim tvojih zapisov in predavanj s potovanj naslednjega desetletja. Pozdravček iz Velenja. 😊

    • Hehe, Mojca! 🙂 To pa res… tudi vama lepo uspeva nabirati popotniške kilometre. 🙂 Hvala lepa in seveda vsi držimo pesti, da gremo čim prej svet po svetu. Pozdravčki nazaj obema od obeh. :*

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: