Preskoči na vsebino

BILANCA: Najin kolaž doživetij v letu 2020

Leta 2020 sem se zelo veselila, a se je izkazalo za zelo čudno leto. Prvič po desetih letih sva se odpravila na daljše potovanje konec preteklega leta in potovala večji del januarja. Kot bi slutila, da bo tokrat nekaj zelo drugače. A vseeno je bil skok v novo desetletje zelo lep in začetek leta popotniško izjemno obetaven. Kljub vsemu nama je leto 2020 izjemno lepo služilo in sva hvaležna za vsak dan. Na poslovnem področju se je odvijalo vse izjemno nad pričakovanji, kar pa je seveda vedno osnova za ves “luksuz”, ki ga vseeno ni bilo tako malo. Na potovanjih in podaljšanih vikendih sva namreč preživela vseeno skupaj kar 44 dni in obiskala 6 različnih tujih držav (Tajska, Myanmar, Hrvaška (3x), Italija, Nemčija, Avstrija). Vikende sva izkoristila za gorsko kolesarjenje, planinarjenje in pohodništvo v naši okolici. Kar nekajkrat sva obiskala najine stalnice – Obalo, Pokljuko, Bohinj in Bled. Najbolj sva ponosna na prehojeno pot ob Žici (33 km). Cheers to life!


JANUAR – nepozabno potovanje po Myanmaru (Burmi) in smučanje

Januarja je šlo še vse po načrtih. Na daljše potovanje sva se odpravila konec preteklega leta in potem preživela večji del januarja na potovanju po Myanmaru (Burmi) in si za konec privoščila še cel teden počitnic na eni izmed najlepših plaž na planetu. Myanmar je bil že presenetljivo prazen, tako da sva res uživala kot že dolgo ne. V sosednji Kitajski je že močno divjal korona virus, a midva tega na celem potovanju še nisva prav nič občutila. Po prihodu domov se je počasi začenjala “drama”, a nama je bilo praktično vseeno. Pravkar sva preživela super potovanje in do naslednjega je veliko časa. Januarja sva uspela še na smučanje v Obertauern, tako da je bil res popoln januar.

MYANMAR (BURMA): Kdaj, zakaj in kako?

MYANMAR (BURMA): Hrana na poti

MYANMAR (BURMA): Prenočišča na poti

MYANMAR (BURMA): Vsi stroški potovanja

MYANMAR (BURMA): Načrt potovanja (23 dni)


FEBRUAR – smučanje ter sprehod v Bohinju in na Obali

Neklasičen februar za naju, ker sva do sedaj vse februarje preživela na toplem in na potovanju. A je bil super, ker je bilo res lepo vreme in sva vikende zelo lepo izkoristila s smučanjem in preživljanjem časa v naravi. Zopet sva smučala na Obertauernu, sprehodila sva se ob prelepem Bohinjskem jezeru in obiskala našo Obalo, kjer narediva vedno lep krožni sprehod iz Strunjana v Portorož, Piran, Fieso in nazaj do Strunjana. Kulinarično sva se razvajala ob sushi zvitkih v Sushimami, slastnih hotemaških kruhkih pri Gorjancu in v Guštu v Izoli. Kot domačina se pogosto povzpneva na Visoko špico nad Kamnikom za dnevno rekreacijo in seveda prekrasen razgled daleč naokoli.

TRAVELynk: Popotniški izbor TOP 25 destinacij v 2019

SLOVENIJA: Visoka špica nad Kamnikom in Stari grad (660 m)


MAREC – snežna pravljica na Uskovnici in koronski “lock down”

Nikoli ne bom pozabila nedelje, 8. marca 2020, ko je bil zadnji “pravljični dan” pred koronsko norijo. Na Pokljuki je sijalo sonce, nebo je bilo brez oblaka, ljudi se je trlo. Družine so se predvsem sankale, midva pa sva se sprehodila do Uskovnice na štrudelj, nato pa še na pol poti do planine Konjščice, da sva imela nekaj miru in uživala v sveži snežni odeji. Naslednje dni se je čas ustavil in začel se je koronskilock down“. Zame ni bilo nobenega lockdowna, ker sem delala kot še nikoli prej (in niti en dan do danes ne doma). Ker nismo smeli nikamor, sem imela dovolj časa, da sem izbrala najinih 5 najljubših potovanj po svetu – Nacionalni parki ZDA 2018, Argentina, Čile in Bolivija 2017, Namibija, Bocvana in Zimbabve 2018, Japonska 2014 in Avstralija 2018. Podaljšane vikende sva preživljala v naravi v naši prelepi Kamniški Bistrici v dolini Korošice. Krasno vreme naju je zvabilo tudi na gorski kolesi, tako da sva marca naredila že kar nekaj kolesarskih kilometrov in vzponov po naši občini. Sredi meseca sem tudi že odpovedala najino majsko potovanje na Sejšele in ga sprva prestavila na september.

SLOVENIJA: Snežna pravljica na planini Uskovnica

MOJ IZBOR: Najinih najljubših 5 potovanj po svetu


APRIL – služba, Kamniška Bistrica in Kamniški vrh

Lock down se je podaljšal v april. Dela je bilo vsak dan več, utrujenost se je vsak dan bolj poznala. K sreči živiva v prekrasni občini Kamnik, zato sva vse proste dneve preživljala v naši prelepi Kamniški Bistrici in z gorskimi kolesi osvajala okoliške hribe. Že dolga leta se zavedava, kako srečna sva kot prebivalca tako lepe narave, sedaj pa je to bilo še toliko bolj pomembno. Po sedmih letih sva ponovno osvojila Kamniški vrh, s katerega je prekrasen razgled. Napisala sem tudi 13-dnevni načrt potovanja po severni Italiji, za katerega nikoli prej nisem našla dovolj časa.

SLOVENIJA: Po sedmih letih ponovno na Kamniški vrh (1.259 m)

ITALIJA: Načrt potovanja (13 dni)


MAJ – sprostitev, izleti, hribolazenje in prehojena pot ob žici

Takoj po prvomajskih praznikih so se sprostili ukrepi in lahko smo potovali po celi Sloveniji. Oh, kako zelo dobro sva se počutila. Kot bi dva podivjana psa izpustil iz verige. Nama res to največ pomeni – da se lahko prosto gibava po Sloveniji v naši prečudoviti naravi. Izkoristila sva “odprtje” in obiskala Otliško okno. Miren petek sva izkoristila za vzpon na čudoviti Visoki Mavrinc ter se sprehodila do pravljične koče v Krnici. Prvič sva tudi obiskala jezero Kreda v dolini Radovne. Bila sva na Obali, naredila najin krog in si privoščila najljubšega romba iz pečice v Gostilni pod Trto v Strunjanu. Na lepo nedeljo sva se peš odpravila na pohod ob Kamniški Bistrici do Domžal in nazaj v Kamnik. Konec meseca sva se opogumila in prvič v življenju prehodila celotno pot ob žici (PST) v Ljubljani. Bilo je izjemno, Ljubljana se je pokazala v novi luči. Vmes sva seveda med tednom tudi gorsko kolesarila po naših hribih in obiskovala Kamniško Bistrico. Sprehodila sva se tudi ob Blejskem jezeru in si privoščila kremšniti.

SLOVENIJA: Otliško okno – naravni kraški most

SLOVENIJA: Čudovito razgledni Visoki Mavrinc (1.562 m)

SLOVENIJA: Prekrasen sprehod do koče v Krnici (1.113 m)

SLOVENIJA: Umetno jezero Kreda v dolini Radovne

SLOVENIJA: Nedeljski pohod ob Kamniški Bistrici (18 km)

SLOVENIJA: Po poti spominov in tovarištva v Ljubljani (33 km)


JUNIJ – gorsko kolesarjenje in 4-dnevni pobeg v prečudovite italijanske Dolomite

Na začetku meseca sva si najprej privoščila degustacijsko kosilo v restavraciji Grič, ki sva jo imela že res zelo dolgo “na piki”. Sredi meseca se je vreme poklopilo in ob čudovitem vremenu sva prvič osvojila enega najlepših vrhov – Trupejevo poldne (1.931 m). Nebeško lepo za dušo in srce! Drugo polovico junija sem imela planiran 14-dnevni dopust, a žal meje še niso bile odprte. Dopusta nisem želela premakniti, ker sem bila od dela popolnoma izčrpana, zato sva prvi teden preživela v Sloveniji. Z gorskimi kolesi sva naredila več kolesarskih podvigov v naši okolici. Izstopata pa seveda dva precej dolga vzpona in sicer iz Kamnika do doma na Kisovcu in na Menino planino. Sprehodila sva se ob Bohinjskem jezeru in ob naši prekrasni Obali. Končno se je vse poklopilo (dopust, vreme, korona, meje) in 22. junija sva lahko odpotovala čez mejo v italijanske Dolomite za 3 dni. Imela sva čudovito vreme ter prazne pohodniške poti. Dolomiti so bili prazni, kot verjetno ne že vsaj 50 let. Za naju pa seveda rajsko in sanjsko, ker obožujeva mir.

QLINARIKA: Visoka kulinarika v restavraciji Grič

SLOVENIJA: Eden najlepših vrhov – Trupejevo poldne (1.931 m)

SLOVENIJA: Iz Kamnika do doma na Kisovcu (1.275 m)

SLOVENIJA: S kolesom iz Kamnika na Menino planino (1.453 m)

ITALIJA: Edinstvenih 5 kamnitih osamelcev (Cinque Torri)

ITALIJA: S prelaza Falzarego z gondolo na Lagazuoi Piccolo (2.778 m)

ITALIJA: Croda da Lago – najlepša planinska krožna pot v Dolomitih

ITALIJA: Filmsko lepa prelaza v Dolomitih – Giau in Pordoi

ITALIJA: Na vrh Secede (2.519 m) po izjemen razgled v Dolomitih


JULIJ – 13 dni počitnic na Braču ter avstrijskih in nemških hribih

Julija naju skoraj ni bilo doma. Dopusta v kosu je zmanjkalo, zato sva morala izkoristiti 5-dnevne podaljšane vikende, ki so nama bili več kot dovolj za 3 oddihe v tujini. Ob okrogli obletnici sredi meseca me je razveselila novica o novi redni službi, kar bo pomenilo veliko manj svobode v naslednjem življenjskem obdobju. Izkoristiti je bilo treba vsak prosti dan. Petdnevni oddihi so sicer super, a prav daleč ne moreš. Hkrati so bile vremenske napovedi izredno slabe za hribe. Po devetih letih sva obiskala Hrvaško obalo – moj priljubljeni otok Brač s prečudovito plažo Zlatni rat. Nazadnje sem bila tam poleti leta 2011. Bilo je popolnoma prazno in rajsko! Čez en teden sva ponovila oddih – le da sva sicer začela v Baški vodi in se takoj naslednjo noč premaknila na Brač. Vmes sva pri nas osvojila Belo peč. Konec meseca se je vreme poklopilo in sva se odpravila za 3 dni v avstrijske in nemške hribe, kjer je bilo res nepozabno!

HRVAŠKA: Popoln odklop na plaži Zlatni rat (Bol na otoku Brač)

HRVAŠKA 2020: Ena in edina plaža Zlatni rat na otoku Brač – VIDEO

SLOVENIJA: Samotna in razgledna Bela peč (1.583 m)

HRVAŠKA: Peščena plaža v Baški vodi – VIDEO

HRVAŠKA: Šla sva v Baško vodo in pristala na Braču

QLINARIKA: Izjemen ramsteak in tunin steak na vročem kamnu

AVSTRIJA: Ogromen jez Kőlnbrein v nacionalnem parku Visoke ture

AVSTRIJA: Impresivni Krimmlski slapovi v Visokih turah

AVSTRIJA: Prekrasen vzpon do Olpererhűtte na fotogenično “lojtrco”

NEMČIJA: Na vrhu Nemčije – razgledni Zűgspitze (2.962 m)

NEMČIJA: Krožna pot okoli Bavarskega jezera Eibsee


AVGUST – ponovno na Brač in gorsko kolesarjenje

V začetku avgusta sva se še enkrat odpravila na Brač za 5 dni in res uživala. Bilo je seveda nekaj več ljudi, a vseeno daleč od normalnih poletij na hrvaški obali. Vse skupaj sva na Braču preživela 15 dni in naplavala sem se za nekaj let nazaj in naprej. Voda je bila vseskozi sveža, popolnoma čista in res prekrasna. Sredi meseca sem začela z novo službo, zato sva večino prostega časa gorsko kolesarila v naši okolici. Pravega vremena za visokogorje nikakor ni bilo.


SEPTEMBER – izpolnjena dolgoletna želja in čudovito planinarjenje

Čudovito sončno jesensko soboto sva dodobra izkoristila in se podala na celodnevno planinarjenje po Julijskih Alpah. Naredila sva krožno pot od slapa Savice čez slovito Komarčo do Triglavskih jezer, nato pa nadaljevala do doma na Komni, kjer sva si odpočila ob planinskem kosilu. Sledil je še spust do izhodišča. Prekrasna pot! Takoj naslednje jutro sva bila ponovno v Bohinju, ker je bilo še dokaj lepo vreme za moj tandemski polet z jadralnim padalom z Vogla. Vsa leta sem si to res želela. Željo mi je izpolnil Matjaž za okroglo obletnico. Sončna sobota naju je spet vlekla v visokogorje. Tokrat sva si izbrala Prisank z Vršiča, a ker sva zgrešila slovensko pot, nisva prišla do vrha. Sva pa prišla skoraj do Malega Prisanka in imela popoln mir na celotni poti. Konec meseca sva si privoščila še jesensko degustacijsko kosilo pri Krištofu ter naredila nekaj kolesarskih vzponov po okoliških hribih.

SLOVENIJA: Tandemski polet z jadralnim padalom z Vogla – VIDEO

SLOVENIJA: Čez Komarčo do Triglavskih jezer (1.685 m) in doma na Komni (1.520 m)

SLOVENIJA: Nesojeni Prisank (2.547 m) z Vršiča

QLINARIKA: Jesensko razvajanje pri Krištofu


OKTOBER – ponovni “lock down” in rumeni macesni na Kamniškem sedlu

Nisem verjela, da se bo jeseni ponovila spomladanska zgodba. Se pa dobro spomnim srede, 14.10.2020, ko sem prihitela iz službe, da sva se odpeljala na Bled. Naredila sva večerni sprehod okrog jezera in si privoščila kremšnito. Vedela sem, da je konec in bomo spet zaprti na občine čez nekaj dni. In točno tako je bilo! Zopet koronski “lock down” omejen na regije, kar je pomenilo rekreacijo v Kamniški Bistrici in gorsko kolesarjenje znotraj (hvalabogu!) ogromne občine. Solze so mi tekle, ko so se začeli moji rumeni macesni. Lepa sončna sobota naju je zvabila na Kamniško sedlo, kjer so me pričakali čudoviti rumeni macesni in sem lahko vsaj za nekaj trenutkov uživala. Še pred prazniki so nas ponovno zaprli na občine.

SLOVENIJA: Rumeni macesni do koče na Kamniškem sedlu (1.864 m)

TRAVELynk: 10 najbolj neverjetnih popotniških izkušenj na svetu

TRAVELynk: Izbor 25 najlepših plaž na svetu


NOVEMBER – rumeni macesni na Svetem Primožu in 10-letna retrospektiva potovanj

Novembra nama je uspel vzpon na Pirčev vrh iz Stahovice. Sicer sva imela v planu Malo Planino, a se je vreme vmes poslabšalo in sva najin hribovski podvig skrajšala. So naju pa na Svetem Primožu počakali še rumeni macesni in bilo je prelepo. Drugi del meseca sva preživela v zavetju toplega doma. Imela sem dovolj časa, da naredim letno finančno bilanco letošnjih doživetij in dopolnim objavo o stroških na potovanjih. Prilezla sva do okroglih 100 tisočakov namenjenih za potovanja in vsak dan sva si bolj hvaležna, da sva tako dobro porabila svoje prihranke. Te dni praznujem tudi 10. obletnico od svojega prvega potovanja v svet, zato sem zapisala celotno retrospektivno v enem članku. Ne boste verjeli, da sem še sebe navdušila in vsak dan znova preberem ta članek. Čudovitih 10 let, ki jih ne bi zamenjala za nič na svetu. Držala sem se pravila – živi vsak dan, kot da je tvoj zadnji!

SLOVENIJA: Iz Stahovice na Pirčev vrh (1.373 m)

BILANCA: Koliko popotniških doživetij za 98.204 EUR?

BILANCA: Fantastičnih prvih 10 let potovanj po svetu


DECEMBER – zimska idila v okolici in kulinarično razvajanje

Dva lepa sončna decembrska vikenda sva izkoristila za prečudovita vzpona v najini občini. Enkrat sva se podala z Volovljeka na Kašno planino, drugič pa s Črnivca na Kranjsko reber. Sveže zapadli sneg je pričaral pravo zimsko idilo, kar je pravi obliž na rano, zaradi prepovedi smučanja. Tisti, ki me spremljate, dobro veste, da živim za smučanje pri naših severnih sosedih v mesecu novembru in decembru. Letos očitno še zelo dolgo ne bomo smučali, če sploh bomo v tej sezoni. Zato so zasneženi hribi znotraj občine še toliko večji užitek. Za konec leta sva si privoščila degustacijsko božično kosilo iz Vile Podvin, ki so nama jo celo pripeljali kar na dom. Silvestrsko popoldne sva preživela v pravljično zasneženem Tamarju za najlepši možen zaključek leta.

SLOVENIJA: Zimska idila z Volovljeka na Kašno planino (1.317 m)

QLINARIKA: Božično kosilo doma iz Vile Podvin

SLOVENIJA: Zimski vzpon s Črnivca na Kranjsko reber (1.453 m)

SLOVENIJA: Silvestrsko popoldne v zasneženem Tamarju


ZA KONEC…

Kot ste opazili, se nisem prav veliko opredeljevala do “korone in vsega cirkusa” in tudi nikoli jamrala. Korono sem sprejela od prvega dne. Naj se sliši še tako klišejsko, tako pač je. Žal si že dolgo sami ne krojimo svoje usode, zato moramo sprejeti svet, državo, pravni red in vse ostalo, takšno kot je. Če se z njim ne strinjamo, je treba poiskati dom drugje.

Verjetno si predstavljate, da močno trpim, ker ni potovanj, ker se je vse spremenilo, ker sva tudi midva morala odpovedati že planirana in plačana potovanja v letošnjem letu. Pa temu ni tako! Ravno obratno. Niti za trenutek še nisem tarnala zaradi nezmožnosti potovanj po svetu. Pa se ne bojim korone niti malo. Daleč od tega. Midva sva potovala v Ugando, ko je grozljiva ebola pustošila po Afriki. Sem mnenja, da moramo VSAK DAN ŽIVETI kolikor let nam je pač namenjeno. Pa četudi samo le nekaj res polnih let.

Korona nam je prinesla umiritev in nov pogled na naš prelepi planet. Prepričana sem, da še dolgo ne bo, tako kot je bilo. A nič zato. Midva sva dodobra izkoristila zadnjih 10 let in ostali so spomini na neprecenljiva doživetja. Dokler sva zdrava, imava topel dom, službe, poln hladilnik in drug drugega, je vse v najlepšem redu. In naj tako ostane tudi v letu 2021.

Zato se veseliva zime, pomladi, poletja in jeseni. Kjerkoli že… doma je najlepše!

Iskreno hvaležna za vsak trenutek leta 2020.

Goodbye 2020, Hello 2021!

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: