Preskoči na vsebino

BILANCA: Najin kolaž doživetij v letu 2017

Za nama je še eno prekrasno leto. Vsako leto štejem posebej in za vsako podarjeno leto, s toliko lepimi trenutki doma in po svetu, sem neizmerno hvaležna. Hvaležna sem za to, da imam ob sebi sorodno dušo, ki me vsak dan razvaja, za preljubo družino in najboljše sodelavke. Vsako leto sem najbolj hvaležna za zdravje vseh, ki jih imam rada. Letošnje leto je minilo v znamenju treh daljših potovanj po svetu, mnogih odličnih kosil in razvajanj v naravi domačega praga. Končno sva si uresničila sanje in februarja potovala v Argentino, Čile in Bolivijo. Že po nekaj spomladanskih tednih v domačem okolju sva odletela v Malezijo in na divjo Sumatro. Poletje sva kot vedno preživela doma in v naših prekrasnih hribih, brez katerih ne bi mogla živeti. Pozno jesen sva odpotovala še tretjič. Tokrat v Oman in Združene Arabske Emirate. Obiskala sem kar 12 različnih držav (6 novih in 6 starih) in z letalom poletela v nebo kar 25-krat. Leto 2017 si bom najbolj zapomnila po enodnevnem vzponu na Triglav, ki sem ga ponosno osvojila prvič v življenju.


JANUAR – drsanje, smučanje in sushi

Takoj na začetku leta sva obiskala Bohinj. Eden najinih najljubših krajev v Sloveniji, ki ga obiščeva skoraj vsak mesec. Žal ni bilo snega, je pa vseeno bila prečudovita sobota. Vsak mesec se kulinarično razvajava ob odličnih sushijih v ljubljanski Sushimami. Prvič po mnogih letih sva oba ponovno stala na drsalkah. Obiskala sva Belo jezero v Avstriji in si privoščila romantično drsanje na naravnem ledu. Čista fantastika, ki jo bova ponavljala vsako leto. Konec meseca sva si privoščila še smučanje na avstrijskem smučišču Obertauern. Popolna smuka z veliko sonca. Zimska fantastika. Vsako leto januarja si urediva tudi letno zavarovanje za tujino z asistenco. Vsa leta prisegava na Coris. Plačava zavarovalno vsoto in potem upava, da nikoli ne bi klicala njihove telefonske številke.

SLOVENIJA: Zimska idila ob Bohinjskem jezeru

QLINARIKA: Odličen sushi pri ljubljanski (Sushi)mami

AVSTRIJA: Idilično drsanje na naravnem ledu Belega jezera (Weissensee)

AVSTRIJA: Drsanje na naravnem ledu jezera Weissensee – VIDEO

MOJ IZBOR: Nikoli na potovanje brez odličnega zavarovanja

AVSTRIJA: Idealna smuka na sončnem Obertauernu

AVSTRIJA: Smučanje na sončnem Obertauernu – VIDEO


FEBRUAR – nepozabno potovanje v Argentino, Čile in Bolivijo

Kot je že običajno in v najini 7-letni navadi, je cel mesec februar posvečen daljšemu potovanju v oddaljene kraje in nove svetove. Tokrat je bilo na vrsti 24-dnevno potovanje na skrajni jug Južne Amerike. Potovanje sva začela v Santiagu, nato pa naju je pot vodila na konec sveta, kjer sva se družila s kraljevimi pingvini. Moja največja želja se je uresničila. Nadaljevala sva do hribovja v sloviti Patagoniji in se sprehodila po najlepšem ledeniku na svetu Perito Moreno. Kratek postanek v Buenos Airesu, nato pa sva preživela valentino ob najlepših slapovih na svetu Iguazu. V pušavski Salti nama je bilo najlepše. Pisani hribi, kaktusi, puščava in odlično vino. Sever Čila je nezemeljski. Dolina Lune se svetlika v soli in puščavskem pesku. S sipine sva opazovala sončni zahod. Nato pa 4-dnevna pustolovščina po planoti Altiplano. Vulkani, slana jezera, gejzirji, doline, rdeče jezero, flamingi, kaktusi, termalni bazeni. Nepozabni in neposeljeni odročni kraji s čudovito pokrajino. Za češnjo na torti sva dobila največje slano jezero na svetu Salar de Uyuni v najlepši podobi. Čudovito potovanje sva zaključila v čilenskem mestu Valaparaiso.

ARGENTINA, ČILE IN BOLIVIJA: Načrt potovanja (24 dni)


MAREC – sprehod na Obali, načrtovanje Avstralije in nakupovanje v Eataly

Marca sva se komaj pobrala od zelo napornega potovanja. Hkrati naju je pričakala ogromna količina dela, tako da sva zelo hitro skočila v delovni ritem. Vseeno sva se že prvi vikend sprehodila po naši Obali in si privoščila romba iz pečice v strunjaski oštariji Trta. Med urejanjem tisočih fotografij s februarskega potovanja so se našle tudi dokaj ugodne letalske karte za najino prvo potovanje v letu 2018. Uspešno sva si začrtala potovanje v Avstralijo, ki naju čaka februarja 2018. Prvič sva tudi obiskala zelo priljubljeno nakupovalno središče Eataly v sosednjem Trstu. Navdušena nad izbiro sva si nakupila italijanskih dobrot za nekaj mesecev. Konec meseca sva si privoščila še eno izmed odličnih kosil v restavraciji Brioni.

ITALIJA: Gurmanski pobeg čez mejo v Eataly

AVSTRALIJA: Kdaj, zakaj in kako?

QLINARIKA: Bučna juha, tartufi, šparglji in odličen steak


APRIL – večerni Bled, cvetoči žafrani na Veliki planini in Beograd

V začetku aprila sva zvečer obiskala Bled. Tja se praktično odpraviva skoraj vsak mesec, a skoraj nikoli več ne fotografirava. Tokrat sva naredila izjemo. Končno sem uspela tudi napisati, kakšno foto opremo uporabljava na potovanjih in izletih. Tudi tokrat sva se razvajala ob špargljih v restavraciji Brioni. V začetku meseca sva obiskala tudi Veliko planino, kamor se rada vračava večkrat na leto. Tokrat nama je končno uspelo ujeti polja cvetočega žafrana. V sredini meseca sem odpotovala na službeno pot v Beograd za nekaj dni in si ogledala pravoslavno cerkev Sv. Sava. Pogostokrat obiščeva tudi Kruhkerijo Gorjanc in si privoščiva njihove slastne kruhke iz krušne peči.

SLOVENIJA: Večerni sprehod okoli Blejskega jezera

MOJ IZBOR: Najina foto oprema – prisegava na Nikon, GoPro in iPhone

QLINARIKA: Špargljevo kosilo v kranjskih Brionih

SLOVENIJA: Cvetoči žafrani na Veliki planini – VIDEO


MAJ – kobilarna Lipica, cvetoče narcise, križarka ter potovanje po Maleziji in Sumatri

Med prvomajskimi prazniki sva si končno uspela ogledati predstavo klasične šole jahanja v Lipici. Predstave so redke in sva kar nekajkrat zamudila. Resnično vredno ogleda. Sledil je izlet na Obalo, kjer sva si v Kopru prvič v življenju ogledala notranjost križarke. Priznam, da naju je navdušila. Ladja, koncept in kakovost storitve. Ms Westerdam naju zagotovo lahko pričakuje v naslednjih letih. V začetku maja sva se na hitro opravila tudi na Plavški rovt, kjer so v polnem zamahu cvetele divje narcise. Večino maja pa sva preživela na drugem daljšem potovanju po Maleziji in na otoku Sumatra. Začela sva na idiličnih otokih Perhentian, kjer sva uživala v pisanem podvodnem svetu. Prvič sva od blizu videla v vodi tudi velike zelene morske želve. Nadaljevala sva na rajskem Redangu in naprej na polotoku Penang. Polet na Sumatro je hitro minil in že sva se družila z orangutani v naravnem okolju. Sledil je še ogled čudovitih tradicionalnih lesenih ladijskih hiš na jezeru Toba. Za konec pa še čudoviti Kuala Lumpur z prekrasnima dvojčkoma Petronas Towers. Potovanje je zaokrožila tudi odlična malezijska hrana.

SLOVENIJA: V kobilarno Lipica na predstavo klasične šole jahanja

TRAVELynk: Na krovu simpatične križarke Ms Westerdam

SLOVENIJA: Nežen vonj tisočerih narcis na Plavškem rovtu

MALEZIJA IN SUMATRA: Načrt potovanja (18 dni)


JUNIJ – planinsko obarvan mesec v Pokljuki, Tamarju in na Kaninu

Končno začetek poletja in s tem obisk naših prečudovitih planin. Pred tem pa še ogled predstave Varekei odličnih cirkusantov Cirque de Soleil v ljubljanskih Stožicah. Na potovanju sva se naužila morja in sonca, zato nama nič ni bilo odveč pohajkovanje po bolj hladnih predelih naše države. V začetku junija sva obiskala najini preljubi planini Konjščica in Uskovnica na Pokljuki. Naslednji vikend sva se odpravila v ledeniško dolino Tamar ter se povzpela do slapu Nadiža in si spotoma ogledala še Planico. Kulinarično sva se razvajala v Vili Podvin s papričino juh’co in govejimi lički. V sredini meseca se je končno poklopila vremenska napoved in sva po mnogih letih lahko prvič v življenju obiskala Kanin nad Bovcem. Čudoviti razgledi na vse strani neba so naju preprosto očarali. Ogledala sva si tudi znameniti slap Virje, ki je znan po zelenem tolmunu.

SLOVENIJA: Čudoviti planini Konjščica in Uskovnica na Pokljuki – VIDEO

SLOVENIJA: Sončna Planica in dolina Tamar s slapom Nadiža – VIDEO

QLINARIKA: Papričina juh’ca in goveja lička v Vili Podvin

SLOVENIJA: Končno na razgledni Kanin in do slapu Virje v Bovcu

SLOVENIJA: Čez Vršič v Bovec na razgledni Kanin in slap Virje – VIDEO


JULIJ – Logarska dolina, Bohinj, Bled, Krk, Krvavec in prvič do Planike pod Triglavom

V začetku meseca sva se odpravila na najino klasično turo v Logarsko dolino do slapa Savice ter domačih žgancev s kislim mlekom. Moja najljubša jed, če še ne veste. Na prelepo soboto sva se vseeno odločila, da obiščeva Bohinj in narediva najin klasičen krog. Na začudenje ni bilo prav veliko ljudi, tako da sva bila zelo vesela. Običajno se Bohinja in Bleda poleti izogibava. Med tednom sva obiskala tudi Bled in naredila klasični krog okoli jezera. Dva dni sem preživela z družino na Krku in si nekoliko napolnila baterije v Jadranskem morju. Kulinarično sva se razvajala s poštenim kosom pljučnega biftka v restavraciji Sonet (Kranj) in v restavraciji Brioni (Kranj). Poletno ohladitev sva poiskala tudi na Krvavcu. Konec meseca sva se odpravila na pravo pohodniško turo. Najin cilj je bil Vodnikov dom, a sva ob odličnem počutju nadaljevala do Planike pod Triglavom. Za vzpon sva bila tisti dan prepozna, a prvič v življenju sem stala pod Triglavom.

QLINARIKA: Zagotovo najboljši kos plučnega biftka v Sloveniji

SLOVENIJA: Mimo Vodnikovega doma do Planike pod Triglavom (2.408 m)


AVGUST – prvič v življenju ponosno na vrhu Triglava

Avgusta sva se vsak vikend hladila v naših hribih. V začetku meseca sva se odpravila na Veliko planino na odlične sirove štruklje. Sredi meseca sva prvič obiskala Kofce (1.488 m). Opevani sirovi štruklji niso niti približno tako dobri kot na Veliki planini v koči na Zelenem robu. Zadnji petek v mesecu pa se je vse poklopilo. Idealno vreme in spočite noge. Sredi noči sva se odpeljala na Pokljuko in se povzpela v enem dnevu na vrh Slovenije. Osvojeni Triglav in cela Slovenija pod nama. Končno! Ponosna kot še nikoli do sedaj sem prišla do večera cela in zdrava nazaj do avtomobila na Pokljuki. Vem, da klišejsko, a meni je vzpon pomenil res veliko, saj sem bila prepričana, da nikoli ne bom zmogla enodnevnega vzpona na Triglav. Hvala moji sorodni duši, ki me je prepričal, da zmorem. Vse je v glavi. No, in nekaj malega tudi v nogah.

SLOVENIJA: Nedeljsko kosilo na razglednih Kofcah (1.488 m)

SLOVENIJA: Kot prava Slovenka končno na vrhu Triglava (2.864 m)


SEPTEMBER – Nemški Köln, Bled, Obala in ponovno v Eataly

September je bil letos res deževen mesec in tudi delovno precej naporen. Nič zato. Prav uživala sva v deževju in počitku. Takšni meseci, tedni in vikendi so primerni za načrtovanje naslednjih potovanj. Na listo potovanj v letu 2018 se je tako pridružilo novo potovanje in sicer v ZDA – zahodni nacionalni parki. Potovala bova šele leto septembra 2018. V sredini meseca sem odšla na 3-dnevno službeno pot v nemški Köln. Po opravljenih službenih obveznosti smo se sodelavkami sprehodile po središču mesta in si ogledale znamenito rimokatoliško stolnico, ki je zgrajena v gotskem stilu in je na seznamu Unescove kulturne dediščine. Velja za največjo gotsko cerkev v Evropi. Konec meseca sva ponovno obiskala Bled, Obalo in zaključila z nakupovanjem v Eatalyu (Trst).

ZDA NACIONALNI PARKI: Kdaj, zakaj in kako?


OKTOBER – Jesen v Bohinju, rumeni macesni na Konjščici ter potovanje v Oman, Dubaj in Abu Dhabi

Oktober je bil kot običajno v znamenju meni najljubšega letnega časa. Jesenske barve so obarvale našo čudovito pokrajino in komaj sem čakala rumene macesne v hribih. Kot vsako leto sva najprej obiskala pravljični Bohinj, ki se je lesketal v jesenskih odtenkih. Nato sva obiskala še meni najlepšo planino Konjščico, kjer so se macesni že obarvali zlato rumeno. Hitro je prišel konec meseca, ko sva odpotovala še tretjič v letošnjem letu. Tokrat na toplo v Oman in Združene Arabske Emirate. Začela sva v Dubaju in z najetim avtomobilom vozila v glavno mesto Omana. Ogledala sva si tržnice in mošejo ter se odpravila na snorklanje ob otoke Daymaniat. Sledil je ogled zelenih tolmunov, valjenje jajc zelenih morskih želv in romantično spanje v puščavi Wahiba. Omansko gorovje, visoki kanjoni in zapušene vasice so naju preprosto očarali. Petkova tržnica z živimi kozami v Nizwi je pravo doživetje. Mošeja Sheikha Zayeda v Abu Dhabiju naju je dobesedno vrgla na tla, zato sva jo obiskala v večernih in jutranjih urah. Dubaj je pozitivno presenetil z ogledom najvišje zgradbe na svetu Burj Khalife, lepo plažo in čistim morjem.

SLOVENIJA: Bohinjsko jezero v jesenskih odtenkih

SLOVENIJA: 50 odtenkov jesenske rumene na planini Konjščica

OMAN IN ZAE: Načrt potovanja (11 dni)


NOVEMBER – Kulinarična razvajanja in smučanje na ledeniku Mölltaler

V novembru sva si privoščila nekaj več kulinaričnega razvajanja ob martinovih menijih. V restavraciji Brioni so nama postregli z odličnimi jagenjčkovimi kroncami v začetku meseca. Pri njih so naju razvajali tudi z odličnimi martinovimi krožniki. Za prste oblizniti. Proti koncu meseca sva našla prosti delovni petek in se končno odpravila na smučanje na najino priljubljeno smučišče Mölltaler Gletcher v Avstrijo. Kot vedno – bilo je pravljično – sončno, toplo in nikjer nikogar. Matjaž je uspel narediti tudi krasen video najinega razvajanja v Maleziji.

QLINARIKA: Prvič ob jagenjčkovih kroncah na krožniku

QLINARIKA: Martinovo razvajanje v restavraciji Brioni

MALEZIJA: Uživancija na otoku Perhentian in Redang – VIDEO


DECEMBER – poklon gospodu Rib eye in zimska pravljica na domačih planinah

V začetku meseca sva se odpravila v restavracijo Debeluh v Brežice. Dolgo sva načrtovala pri njih razvajanje, a sva odšla razočarana. Globoko razočarana. Tja naju več ne bo nikoli. Med tednom sva ponovno zvečer obiskala Bled in se ponovno podala na kulinarično razvajanje v restavracijo Sonet. Tokrat na njihov božansko pripravljen hrbet, ki je bil za prste obliznit. Gospod Rib eye – najin poklom in prideva še. Kmalu. Božične praznike sva na žalost oba preležala v postelji z virozo. Zato pa sva izkoristila novoletni paket prostih dni. Obiskala sva ledeniško dolino Tamar, ki se je bohotila z visoko snežno odejo. Nato pa še najino priljubljeno Pokljuko. Doživela sva pravo zimsko idilo s snegom do riti. Smeh do ušes, mir in tišina, žvrgolenje ptic. Ni je lepše države na svetu kot je naša preljuba Slovenija. Povsod je lepo, a doma je najlepše.

QLINARIKA: V Ošteriji Debeluh zagotovo ne bova več jedla

QLINARIKA: Gospod Rib eye – najin poklon Sonetu

SLOVENIJA: Zimska pravljica v Tamarju in Planici

SLOVENIJA: Snežna idila na pravljični Pokljuki


Iskreno hvaležna za vsak trenutek leta 2017.

Goodbye 2017, Hello 2018.

2 Comments »

  1. Bom kar priznala, da ti zavidam tako življenje, kajti tudi jaz bi rada več potovala ampak se moram malo več prilagajat službi in drugim. Zato z veseljem prebiram tvoje potopise, lepe fotografije pa me še posebej navdušujejo, da bi najraje kar kam poletela.

    Sledi svojim sanjam in jih uresničuj tudi v letu 2018!

    • Hvala Sasa. 🙂 Tudi jaz zelo rada prebiram tvoje zapise in potepanja. Zelim ti obilo zdravja, srece in zadovoljstva. Srecno 2018!

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: