Preskoči na vsebino

BILANCA: Najin kolaž doživetij v letu 2015

Spodobi se, da se ob koncu leta dostojno poslovim od leta 2015. Bilo je res čudovito – polno novih zgodb in doživetij ter kulinaričnih presežkov. Izpostaviti moram seveda najina vsa tri zelo raznolika potovanja – Ugando, Zanzibar, Islandijo in Turčijo. 42 popotniških dni, sploh ne vem koliko odličnih kosil, izletov in vzponov na naše prečudovite planine. Najraje sva v naših hribih, daleč stran od ponorelega sveta, kjer si privoščiva planinsko kosilo, ki nikoli ne razočara. Rumeni macesni in topla jesen so nama polepšali življenje. Pustimo se presenetiti, kaj bo prineslo leto, ki prihaja že čez nekaj ur.

IMG_3976


JANUAR – Postojnska jama in Beograd

Prvi mesec v letu sva preživela v znamenju priprav na povsem novo dogodivščino – najin pravi prvi safari v Afriki. S smučanjem sva zaključila že decembra, zato sva si med vikendi privoščila sprehod na Obali in ob Bohinjskem jezeru. Po dolgih letih sva obiskala Postojnsko jamo in Predjamski grad. Z velikim zanimanjem sva si ogledala Ledeno deželo v BTC-ju. Na kratko sem obiskala Beograd, kjer sem si čisto po naključji privoščila kosilo v restavraciji Novak pri znanem tenisaču. Kulinarično sva se razvajala v izolskem Guštu, v dobro poznanih kranjskih Brionih ter v ljubljanski Sushimami.

0b825-dsc_0665


FEBRUAR – Safari v Ugandi in rajske plaže Zanzibarja

Februarja je zaživela moja nova spletna stran Andreja’s World. Pred odhodom v Afriko sva si privoščila še domačega ocvrtega piščanca pri Pircu v Rovi. Nato pa sva odrinila na 24-dnevno potovanje v Afriko. Najprej 15-dnevni roadtrip po Ugandi v lastni režiji. Obiskala sva 5 nacionalnih parkov, kjer sva neizmerno uživala v družbi afriških živali. Nato pa poletela mimo Kilimanjara na Zanzibar, kjer sva se 7 dni rajsko razvajala. Grela sva kosti na toplem soncu, se kopala v vročem oceanu, sprehajala po beli mivki ter si odpočila oči na 50 odtenkih turkizne barve oceana. Domov sva se vrnila kot prerojena.

DSC_5373


MAREC – Kulinarična razvajanja po Sloveniji

Po vrnitvi domov sva malce le pogrešala našo izvrstno kulinariko, zato sva obiskala gostilno Krištof v Predosljah in si privoščila skoraj brezmesno kosilo v Brionih (Kranj). Enkrat sva se odpeljala tudi na Obalo po vitamin D in se (kot vedno) razvajala v Guštu. V drugi polovici meseca je potekala tudi prireditev Teden restavracij, zato sva se kulinarično razvajala z žrebičkom pri Matičku in v žalski Galeriji okusov. Že marca sva otvorila tudi kolesarsko sezono in prevozila kar nekaj kilometrov v okolici Kamnika.

WP_20150307_13_28_08_Pro__highres


APRIL – Nezemeljska Islandija

Pred novim potovalnimi izzivi sva obiskala Bled, nato pa 10. aprila odpotovala na sever. Hladna, vetrovna in precej zimsko razpoložena Islandija nama je nudila nepopisne užitke. Dežela ognja in ledu, vode in vetra, nezemeljski obrisi pokrajine, ledeniki, gejzirji, vulkani, ptiči, severni jeleni, tjuljnji… Nepozabno 9-dnevno doživetje, ki ga zlepa ne bova izbrisala iz spomina. Konec meseca sva obiskala še Veliko planino, kjer je cvetel žafran. Privoščila sva si tudi ramsteak na Brionih. Kulinarični vrhunec meseca je bil zagotovo v restavraciji in pršutarni Q-Komel v Kobjeglavi na Krasu. Zadnje dni v mesecu sva se sprehodila med tulipani v Mozirskem gaju in Arboretumu Volčji Potok.

DSC_8124


MAJ – Srce med vinogradi in kulinarična razvajanja

V maju sva najraje na morju, zato sva ponovno obiskala Obalo z najinim klasičnim programov. Za polnjenje baterij najprej 11 kilometrov hoje in odlično kosilo. Tokrat romb v pečici v gostilni Pod trto. Začeli so se tudi najini redni tedenski vzponi na Primoža nad Kamnikom. V začetku meseca sva odkrila še eno kulinarično specialiteto v najini okolici – slastne hotemaške kruhke v Kruhkeriji Gorjanc. Sprehodila sva se ob Gradiškem jezeru pri Lukovici in končno obiskala znamenito srce med vinogradi v vasi Špičnik. Za spremembo sva tokrat obiskala japonsko restavracijo Maru v Ljubljani. Kulinarični vrhunec meseca je zagotovo (ne)klasična ribja požrtija v restavraciji Žeja v Ozeljanu.

DSC_9767


JUNIJ – Zgodovinska Turčija

Nisva še uspela prežvečiti prejšnjih dveh potovanj, a že sva pakirala za novega. Pred odhodom v dolgo pričakovano Turčijo sva se povzpela na Okrešelj iz čudovite Logarske doline. Malico sva si privoščila na eko kmetiji Žibovt, ki jo najdete na začetku oziroma koncu panoramske solčavske kolesarske poti. Precej sva tudi gorsko kolesarila po okoliških hribih in pojedla odlično kosilo v Vili Podvin. Druga polovica meseca je minila v znamenju 9-dnevnega potovanja po Turčiji. Začela in končala sva v Istanbulu, vmes pa obiskala Burso, zgodovinska mesta Efes, Assos, Pergamon in Hierapolis. Očarale so naju bele ponvice Pamukkal in čarobna palčkova dežela Kapadokija. Ne bom niti omenjala kako sva se kulinarično razvajala, ker bi bilo res preveč.

DSC_2189


JULIJ – Panoramska cesta Grossglockner

Dovolj je bilo potovanj za letos, zdaj je čas za počasno mletje vseh novih doživetij, ki jih res ni zmanjkalo v prvi polovici leta. Iskreno povedano, nisem si želela več nikamor. Začeli so se najini izleti v hribe in po Sloveniji. A takoj v začetku meseca se je poklopilo vreme in odpeljala sva se na izlet v Avstrijo po čudoviti panoramski cesti Grossglockner. Vzpon meseca je bila Debela peč (2014m) s Triglavom pred nosom. Po dolgem času sva se na vroč poletni dan odpeljala z nihalko na Vogel ter obiskala slap Savico. Z divjačino sva se razvajala na kmetiji Javornik ob Krki. Obiskala sva tudi Krvavec in se okrepčala s kislim mlekom na kmetiji Pr’Florjanovih. Vmes sva si privoščila kar nekaj iger golfa v Arboretumu in zame prvič tudi na golf igrišču Otočec.

DSC_3831


AVGUST – Planine, hribi in kislo mleko

Dolgo sem iskala ponudnika ogleda rjavih medvedov pri nas v naravi. Končno sem ga našla, kar dvakrat sva poizkusila srečo, a medvedov ni bilo na spregled. Ogledala pa sva si brlog in si ogled medvedov pustila za naslednje leto. Letos sva kar nekajkrat preživela sobote na Pokljuki. Obiskala sva najino priljubljeno planino Uskovnica, nato pa naslednji vikend naredila še kolesarski krog do čudovite planine Zajamniki. Pogosto se okrepčava s šmor’nom in štruk’li v gostilni Štrud’l v Bohinjski bistrici. Konec meseca sva ponovno obiskala Sushimamo in naredila vzpon na Konja (1803m) z Velike planine.

WP_20150830_09_39_10_Pro__highres


SEPTEMBER – Martuljški slapovi, Soča in slap Kozjak

Na prvi šolski dan se nama je zahotelo zaplavati v Jadranskem morju, zato sva se odpravila v najino vedno manj priljubljeno Moščeničko drago. Jagenjčkova krača, ki se kar topi v ustih, se na Brionih vedno prileže. V začetku meseca nas je razvajala čudovita polna Luna, ki se je bohotila na nebu. Končno nama je uspelo obiskati tudi prekrasna Martuljška slapova in se na poti okrepčati s planinskim kosilom pri Ingotu. Odpeljala sva se tudi na izlet do čudovitega slapu Kozjak, ki se bohoti v kamnitem amfiteatru. Po bovških dobrotah v Martinovem hramu, sva ob znameniti cesti čez Vršič sva obiskala tudi kekčevo domačijo v Trenti. Konec meseca sva obiskala tudi Planico, kjer je nastal sodoben nordijski center. Sprehodila sva se do planinske koče v Tamarju in se povzpela do ustja slapu Nadiže.

DSC_4392


OKTOBER – Čudoviti rumeni macesni

Cel oktober sva po Sloveniji lovila čudovite rumene macesne. To je nekaj najlepšega, kar se zgodi v Sloveniji skozi vse leto. Obiskala sva Bohinj, ki je bil odet v čudovite jesenske barve. Povzpela sva se do planine Konjščica in Uskovnica, ki sta žareli v rumenih odtenkih macesnov. Kraljica rumenih macesnov je zagotovo planina Krstenica. Na Veliko planino sva se tokrat podala z druge smeri in jo doživela v povsem drugi luči. V začetku meseca sva se odpravila na izlet v Prekmurje, saj so odprli razgledni stolp Vinarium. Izlet sva združila z druženjem z mlado popotniško družino ob odličnem kosilu v Restavraciji Rajh. Kulinarično sva se razvajala v Hiši Torkla, kjer so nama stregli same ribje dobrote, ter si privoščila žrebičkov zrezek pri Krušiču v Ljubljani. V jesenskem delu Tedna restavracij sva obiskala le slovito restavracijo JB v Ljubljani, ki je povsem razočarala. Na zadnji oktoberski dan sva načrtno obiskala naš najlepši kraj in si privoščila jesensko romantiko na Bledu.

DSC_5294


NOVEMBER – Jesenske barve in korita Mostnice

Rumeni macesni so se bližali koncu, tako da sva ujela še zadnje utrinke na Slemenovi špici (1911m). Čudovit jesenski dan z krasnimi razgledi na Jalovec in celo do mogočnega Grossglocknerja v Avstrijo. Ob znameniti cesti do prelaza Vršič sva si ogledala še Rusko kapelico. Na krasen sončen jesenski dan sva se odpravila na igro golfa v Lipico ter se okrepčala z odlično kračo v domači gostilni Muha. Obiskala sva prečudovita korita Mostnice in se sprehodila do koče pri slapu in se vrnila mimo planine Voje do izhodišča. Ponovno sva se sprehajala na Obali in kulinarično razvajala v Guštu, ter končno na martinovo obiskala tudi našo gostilno Repnik v Kamniku. Brez Sushimame seveda mesec težko preživim. Doma na terasi naju je s čudovitimi jesenskimi barvami razvajala najina Shishigashira.

DSC_5969


DECEMBER – Smučanje in pobeg v planine po sonce

Končno je napočil čas tudi za smučanje in otvoritev sezone ob pravljici na avstrijskem ledeniku Mölltal. Kar trikrat nama je uspelo v decembru smučati v popolni idili, tako da sva se letos že dodobra nasmučala. Ker nam je letos megla močno ponagajala, sva vse vikende preživela v hribih. Enkrat sva se grela na Krvavcu, drugič na planini Uskovnica, kjer so nama posregli z odličnim borovničevim zavitkom, in tretjič na Veliki planini ob najboljših sirovih štrukljih v Sloveniji.

IMG_5425

2 Comments »

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: